Proč zařadit do svého jídelníčku mungo klíčky


Klíčení semen se lidé věnují tisíce let a tato tradice má své opodstatnění i v současných výživových směrech, které se snaží jít cestou zlepšení kvality života přirozenou stravou. Drobné zelené klíčící rostlinky obsahují celou řadu zásadních prvků, kterých bychom mohli využít k našemu prospěchu.

zelené fazole ve sklenici

Výhody procesu klíčení

Semena rostlin jsou koncentrovaným zdrojem výživy pro nově vznikající rostlinku. Můžeme si je představit jako kontejner naplněný vším, co rostlina potřebuje ke svému růstu, a navíc pomyslně zahuštěný či slisovaný do maximální možné hustoty v malém objemu. V okamžiku, kdy započne klíčící proces, ať už se jedná o mungo klíčky, klíčící pšenici či ječmen, probíhá po dobu několika dnů základní růstová fáze výhradně z toho, co se uvnitř semene nachází, a to je pro nově vznikající rostlinný druh velmi obtížné období.

V průběhu klíčení také dochází k enormnímu nárůstu vitamínů. V luštěninách vzrůstá množství vitamínů skupiny B až o dvě třetiny a ve všech semínkách roste i objem provitamínu A, vitamínu E a především kyseliny askorbové – vitamínu C. Právě vitamín C byl v minulosti jedním z hlavních důvodů pěstování zelených klíčků, které ve středověku chránily mořeplavce před rozvojem obávaných kurdějí.

Kyselina fytová je jedním z tzv. antinutrientů, jež brání vstřebávání minerálních látek z rostlinné stravy. Nejvíce je jí zastoupeno právě v semenech, které jsou zásadní jako ochranný prvek před rozkladem biologicky cenných látek v přírodě. Množství kyseliny fytové se výrazně snižuje procesem klíčení a naopak zvyšuje využitelnost těchto výživových látek, zejména hořčíku, vápníku, železa, zinku, selenu, mědi a fosforu.
fazolky mungo

Poměrně těžce stravitelná semena mohou být příčinou nepříjemného nadýmání, což platí zvláště u luštěnin. To se dá zčásti eliminovat odstraněním slupky (červená čočka) anebo namáčením a vařením s některými bylinkami, či kořením. Stravitelnost proteinů také podpoříte nakličováním, ty se totiž začínají postupně rozkládat na jednotlivé stavební bloky – aminokyseliny.